fbpx
Close

MM-kuld Heynen: ütlesin Tähele juba 2014. aastal, et me näeme veel tulevikus teineteist

Vital Heynen (paremal) ühes teiste D-alagrupi meeskondada peatreeneritega tänasel pressikonverentsil. | Foto: Karl Rinaldo

Poola rahvusmeeskonna peatreeneri Vital Heynenit tuntakse võrkpalliringkondades kui suurt naljameest. Eesti ajakirjanikud saavad seda kinnitada nüüd ka oma kogemuse põhjal.

50-aastane belglane on juhendanud viimase kümne aasta jooksul selliseid tippmeeskondi nagu Maaseiki Greenyardi, Saksamaad, Ankara Ziraat Bankasit, Bydgoszczit, Toursi, Friedrichsfafenit ja Belgiat. Täna on ta valitseva maailmameistri Poola koondise juhendamise kõrvalt ka värske Itaalia hiiu Perugia loots, mis tähendab seda, et uuel hooajal hakkab tema käe all mängima nii maailma parimaks võrkpalluriks peetav “poolakas” Wilfredo Leon kui ka meie Robert Täht.

Võrkpall24 tegi Heyneniga videointervjuu (vaata altpoolt), mille nüüd täispikkuses ka eesti keeles avaldame.

Vital Heynen, kui hea on Eesti koondis tänasel päeval teie hinnangul?

Esiteks, mulle väga meeldib Eesti koondis, sest neil on palju häid mängijaid. Üks asi, mis näitab, et mulle Eesti koondis meeldib, on see, et uuel hooajal mängib minu juhendatavas meeskonnas (Perugia) üks eestlane (Robert Täht). Täht on hea mängija, (Renee) Teppan on hea mängija. Ja (Ardo) Kreegiga olen ma aastate jooksul palju kordi kohtunud. Eestil on palju huvitavaid mängijaid, kes on olnud mitmel korral väga lähedal suure tulemuse tegemiseni. Võib-olla sel korral õnnestub see ära teha, sest potentsiaal on neil kindlasti selleks olemas.

Kohtume Eestiga kohe avapäeval ja ma tean, et meil tekib probleeme, sest meil on teistsugune ettevalmistus kui Eestil. Eesti on kindlasti palju paremini valmis, sest meie tulime siia otse treeninglaagrist. Tahame turniiri käigus paremaks saada ning jõuda tippvormi umbes turniiri kümnendal päeval.

Kas teie jaoks on üllatus, et Eesti-sugusel väikeriigil on täna nii palju rahvusvahelisel tasemel häid mängijaid?

(Mõtlikult.) Ma tulen sellisest väikeriigist nagu Belgia, kus ainult ühes riigi osas mängitakse võrkpalli. Ma arvan, et kui tehakse head tööd, võib ka väikeriigist tulla palju häid mängijaid. Seetõttu ei pea ma Eesti edu suureks üllatuseks.

Milline meeskond on teie endi kätes seekordsel EM-finaalturniiril?

Pole just väga paha meeskond. Nimeks on sel Poola. Meil pole ka pahad mängijad ega pahad tulemused, vähemalt siiani. (Vaatab kaamerasse ja naerab.) Mu lemmik väljend on “not so bad” (tõlkes “pole nii/väga paha”). Samuti loodame me, et meie turniir lõpeks ka seekord mitte väga pahasti. Sel juhul poleks ka minul väga paha Perugiasse minna. (Jätkab naerdes.) Te ei saa seda osa videost portaali üles panna! Selle video nimi oleks “Vital Heyneni halb intervjuu”. Aga tõsiselt rääkides… Muidugi arvan ma, et meil on head mängijad ja head võimalused kaugele jõuda.

Mida lisab Wilfredo Leon meeskonnale, kes on niigi äsja maailmameistriks tulnud?

Ta on minu 12. mängija. Pean selgitama. Mul on siin kaasas 14 mängijat ja nad kõik on väga head. Tema on üks neist. Mulle ei meeldi rääkida ühest mängijast.

Perugias mängib teie käe all uuel hooajal Robert Täht, kes liitus meeskonnaga ametlikult enne teid. Kas ta valiti enne teie tulekut või ikkagi juba teie soovil?

Mina valisin ta.

Miks?

Mulle meeldib ta mentaliteet. Ta on tõeline võitleja. Sa ei pea olema pikk ja nägema välja n-ö õige võrkpallur. Minu jaoks pole see kõige olulisem. Mulle meeldib ta. Ma tean, et kui ma Tähe väljakule panen, siis annab ta endast kõik. See on tähtis.

Rääkisin Robertiga juba 2014. aasta MM-kvalifikatsiooniturniiril Saksamaal. Patsutasin talle õlale ja ütlesin, et me näeme teineteist veel tulevikus. Tema suhtumine avaldas juba siis mulle muljet. Ja ma arvan, et suhtumine on kõige tähtsam.

Millised on Tähe võimalused uuel hooajal väljakule pääseda?

100 protsenti, sest minu meeskondades mängivad kõik mehed. Ma ei võta kedagi pingile istuma. Ent ma ei tea, mitu mängu ta mängib. Seda ei saa ma garanteerida. Mul on 13 head mängijat ja nad kõik saavad mänguaega.

Eesti ja Poola kohtuvad EM-il homme kell 18.00.

Täispikkuses videointervjuu:

Vital Heynen. | Foto: Gertrud Alatare/volley.ee
scroll to top